Skip to content

Wat zijn smeervetten eigenlijk?


Een smeervet wordt gemaakt door de samensmelting van een drager met een vloeibaar smeermiddel (olie). Eenvoudiger kan men dit omschrijven als een spons (de drager) die verzadigd wordt met een vloeistof die in de spons aanwezig blijft.

De olie die uiteindelijk de kwaliteit van het vet mee bepaald bevat allerlei additieven zoals weerstand tegen hoge druk, anti roest, temperatuurstabiliteit, anti corrosie, enz. Afhankelijk van de dikte (viscositeit) van de basisolie wordt tijdens de productie de dikte (consistentie) van het vet bepaald. Hoe dikker de toegevoegde basisolie is, hoe viskeuzer het vet wordt.

Soms kan er gebruik gemaakt worden van een oliemengeling met verschillende viscositeit om een bepaalde gewenste gemiddelde dikte te bekomen. Een olie met dikte 100 gemengd met een olie met dikte 420 geeft een gemiddelde viscositeit van 260.

Een praktisch gevolg hiervan is dat onder bepaalde mechanische belasting of temperatuur de dunnere olie zich kan afscheiden waardoor het vet zich dikker gaat gedragen. Het olie residu gaat boven op het vet liggen of lekt uit het lager. Dergelijke gemixte samenstellingen worden aangemaakt voor lage tot gemiddelde gebruikstoepassingen en verloren smeringen.

application-greases

– Bekijk ons gamma aan smeervetten

Om de basisolie te binden tot een dikke substantie zoals we het vet kennen hebben we een medium nodig waaraan de olie zich kan vasthechten. Een spons is daarvoor een ideale oplossing, namelijk de vloeistof houd zich op in de spons, dit medium is soepel en na het samendrukken zuigt de spons alle vloeistof opnieuw op.

In de plaats van een spons zoals waarmee we een wagen wassen gaan we op zoek naar een gelijkaardig poreuze middel die zowel soepel is, absorberend en chemisch stabiel. Hiervoor maken we gebruik van grondstoffen met bepaalde gewenste eigenschappen die via chemische weg verzeept worden. Dit wil zeggen dat deze vaste stoffen omgezet worden in poreuze aan elkaar kleverige vezels.

Deze vezels nemen zoals een spons de olie op en binden zich eraan vast.
Afhankelijk van het procentuele gehalte grondstof in combinatie met de olie dikte resulteert dit in een bepaalde vetdikte. Als grondstof wordt meestal gebruik gemaakt van Lithium om een kwalitatief vet te produceren met weerstand aan hogere drukken en geschikt voor snelle omwentelingen. Calcium is een grondstof die zich afstoot tegen water en uitermate geschikt voor
toepassingen in open lucht waar water de smering kan beïnvloeden.

Bij een samenstelling van zowel Lithium als Calcium voor de zeep resulteren de karakteristieken van beide grondstoffen naar een product met hogere kwaliteitsnormen. Steeds meer moderne vetten worden op deze basis samengesteld om tegemoet te komen aan de hogere gebruikseisen van
hedendaagse machines. Let wel, de zeep vormt het bindmiddel van het vet, de smering komt van de toegevoegde olie verrijkt met de additieven. De gemiddelde waarden van een standaard vet zijn: temperatuurbereik tussen -20°C en +120°C geschikt voor normale gekende lagerbelasting bij winter temperaturen kent men een verdikking en in de zomer wordt het vet slapper regelmatig dient men vet bij te smeren. De maximale constante gebruikstemperatuur ligt op 2/3 van de opgegeven meetwaarden. Hiermee hebben we samenstelling, oorsprong en basiseigenschappen van het smeervet.

Wenst u meer info omtrent smeervetten of dergelijke? Neem gerust contact met ons op!

Admin fdsfdsqfsd

This Post Has 0 Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top